Rotaract

subota, 8. listopada 2011.

Nikolina Cesarec, članica Rotaracta i učenica naše škole, nam je sažela pojam i funkciju Interacta:


Rotaract je međunarodni program za mlade u dobi od 18 do 30 godina. Prvi Rotaract klub osnovao je Rotary International 1968. godine u North Charlotti, gradu u Sjevernoj Karolini.




Rotaract klub Varaždin
Varaždinski Rotaract klub jedan je od najstarijih i najuspješnijih klubova u Districtu 1910, koji na području Varaždinske županije djeluje još od 1995. godine. Danas Varaždinski RTC broji oko 16 članova.


Cilj
1. Promicanje prijateljstva, tolerancije i visokih etničkih vrijednosti između mladih ljudi širom svijeta




2. Razvoj profesionalnih i upravljačkih vještina svojih članova, kroz organizaciju i provedbu socijalnih i kulturnih prijekata




3. Priznanje prava drugih i dopuštanje svima da doprinose dobrobiti zajednice




4. Izgradnja i održavanje visokih etničkih načela u poslovanju i socijalnoj interakciji




5. Širenje znanja i i razumjevanje o potrebama, problemima i mogućnostima unutar vlastite zajednice i svijeta




Projekti


Božićno darivanje djece:
Već osam godina za redom RTC klub Varaždin uz pomoć Društva „Naša djeca“ te projnih prijatelja i sponzora organizira Božićnu predstavu, druženje i darivanje djece s problemima u razvoju, djece iz udomiteljskih obitelji te djece iz Centra za zlostavljanu djecu Sveti Nikola. Na taj način djeca dobivaju mogućnost zaboraviti na svakodnevne probleme i veseliti se prazniku kojeg najviše vole.




Božićna košarica
RTC klub Varaždin, kao i svi RTC klubovi u Hrvatskoj, od 2005.provodi tredicionalni projekt-Božićnu košaricu. Tijekom dvije subote u prosincu članovu kluba prikupljaju prehrambene namirnice i higijenske potrepštine od kupaca u supermarketima Konzum. Svake godine akcija je poznatija svim Varaždincima te se i svake godine obara rekord po vrijednosti skupljene robe. Tako je u 2007. prikupljeno raznolikih namirnica u ukupnoj vrijednosti od čak 12.000 kuna. Uglavnom se doniraju brašno, šećer, ulje, tjestenina, riža, čokolada, sokovi, keksi i sl., a Konzum potpomaže donacijom K plus proizvoda. Prikupljena roba razvrstava se u pakete te dostavlja na kućne adrese obitelji slabijeg imovinskog stanja i starijih nemoćnih osoba Varaždinske županije.




AIDS Awareness Party:Na inicijativu Rotaract Europe, nekoliko Rotaract klubova organiziralo je 1. prosinca 2007. godine tulum u svom gradu na kojem su se povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a dijelili informativni materijali o AIDS-u. Glavni cilj je bilo širenje svijesti o problemima vezanima za tu bolest.


Rotaract Club Varaždin je taj dan u Varaždinu obilježio AIDS Awareness partyem u caffé baru Mabis. Svi konobari u kafiću i članovi kluba nosili su crvene vrpce, a svim posjetiteljima podijeljene su informativne brošure i kondomi koje nam je ustupila Hrvatska udruga oboljelih od HIV-a (HUHIV). Brošure su sadržavale osnovne informacije o HIV-u i udruzi HUHIV, kako se prenosi HIV, kako se zaštititi, te adrese hrvatskih centara za HIV savjetovanje i testiranje.




Ostali provedeni projekti:
-RYLA
-Yuri's night
-Gostovanje Mobilnog planetarija iz Nantesa
-Career day
-Doniranje krvi
-Humanitarni malonogometni turnir

0 komentari:

Objavi komentar